Film documentar – Postul, o noua terapie?

Documentarul “Postul, o noua terapie” realizat de ARTE Franta in anul 2011 isi propune sa explice din punct de vedere medical efectele asupra corpului uman ale unei noi posibile terapii, postul aproape complet (fara mancare, doar apa). Nu stiu daca exista in romana un termen pentru aceasta procedura, pentru ca din cate stiu ajunarea in sens religios presupune post total, negru (fara mancare si fara apa).

Documentarul prezinta din perspectiva medicala mecanismele prin care actioneaza postul, care sunt efectele la nivel hormonal (observate in laborator) si pentru ce patologii este eficace.

Sunt foarte interesante rezultatele cercetarilor oamenilor de stiinta, desfasurate in ultima jumatate de secol, precum si rezultatele practicilor din cateva din centrele europene medicale specializate pe aceasta terapie (Rusia – sanatoriul Goriacinsk, Germania, SUA). Din expunerile medicilor si biologilor am inteles ca postul pe o perioada de circa 12-21 zile, sub supraveghere medicala, ar avea efecte benefice in cazul urmatoarelor afectiuni (si nu numai): artrita, guta, astm, hipertensiune, reumatism, alergii (conform dosarelor pacientilor tratati in institutiile respective).

Beneficiile sunt explicate prin faptul ca organismul isi activeaza anumite mecanisme de autoreglare in conditii de stres (care in mod normal sunt pasive, datorita stilului de viata). Postul ar avea in aceste conditii abilitatea de a stimula capacitatea organismului de a se vindeca singur.

postulTotodata postul ajuta organismul sa suporte mai bine efectele chimioterapiei in tratamentul cancerului, caci celulele in lipsa alimentarii cu hrana isi activeaza un comportament de aparare, in timp ce celulele invadatoare canceroase nu se pot proteja astfel, si raman expuse substantelor chimice distrugatoare.

Tratamentul diverselor afectiuni cu ajutorul postului se desfasoara in mai multe etape: mai intai pacientului i se fac analize, i se stabileste diagnosticul si durata tratamentului, urmeaza apoi zilele de post efectiv in care este supravegheat si i se fac teste si analize, dupa care urmeaza perioada de reacomodare treptata cu hrana solida, de circa 7 zile. In timpul postului pacientii sunt inclusi in programe de ingrijire (sauna, spalaturi intestinale) dar si 2-3 ore de activitati fizice zilnic), pentru a ajuta organismul sa elimine deseurile rezultate in urma metabolismului.

Desigur ca nu e un proces intru totul roz, nu e chiar o distractie si nici vreo metoda rapida de slabit. Exista si parti neplacute: scade nivelul de vitamine si minerale din organism, in primele zile apare criza de acidoza, in care toate simptomele bolii se pot agrava si pacientii pot suferi de migrene, dureri de cap, ameteli. Totul face parte din reactia organismului de obisnuire cu noul regim in care trebuie sa traiasca din rezervele proprii (glucoza, proteine, lipide).

Mi-a placut ideea ca nu se stie niciodata de la inceput cum poate reactiona un pacient in urma privarii de hrana. Pentru fiecare pacient lucrurile se intampla diferit, ei pot avea stari diferite, sau criza de acidoza poate interveni in zile diferite ale perioadei de post. Teoretic un pacient sanatos si cu rezerve suficiente de grasime (se estimeaza ca la 1.70 m si 70 kg, rezervele de grasime sunt de 15 kg) poate rezista pana la 40 zile fara a suferi pierderi la nivel muscular.

activitate fizicaExperienta mea in privinta postului are si parti placute si parti mai putin placute. De cateva ori am tinut post o zi intreaga – cateodata m-am simtit foarte bine, alte dati am avut migrene puternice, ameteli. In general am observat ca in zilele in care m-am menajat din punct de vedere al activitatii fizice m-am simtit mai rau decat in zilele in care am facut efort si am avut o zi agitata. Lucrurile s-au schimbat insa atunci cand am incercat sa tin post 3 zile la rand (band doar apa si ceaiuri). Pe fondul unei carente de calciu si magneziu pe care nu o cunosteam, dupa doua zile de post am avut o cadere serioasa de calciu, soldata cu o vizita la Urgente, o perfuzie cu calciu si recomandarea de revenire rapida la hrana solida.

Asadar sfatul meu ca si cel al realizatorilor documentarului si al medicilor este sa nu incercati sa tineti post fara supraveghere stricta, pentru ca postul poate fi periculos: exista riscul sa dezechilibrati si mai mult organismul, in loc sa il ajutati.

https://www.youtube.com/watch?v=HqGGHeomXW4

Pentru mai multe detalii despre acest film puteti accesa pagina arte.tv dedicata.