In ultimii trei ani am descoperit Qigong-ul si tehnicile sale care ajuta la o mai buna sanatate, vigoare, liniste si pace interioara, si o mai buna stare de spirit.
Conform Wikipedia, Qigong-ul este un sistem chinezesc antic de cultivare a sănătății, vitalității și longevității, cât și de evoluție spirituală. Bazat pe principiile clasice ale Taoismului, Qigong oferă o cale de autocultivare ce presupune armonia între toate nivelurile ființei umane (fizic, psihic și spiritual), armonia cu natura și progresul constant și natural, evitând excesele și accidentările posibile în alte discipline fizice și, în acelați timp, evitând retragerea din lume caracteristică altor căi spirituale.
Qi însemnă “respirație” și “aer” și, prin extensie, energie și vitalitate. Gong înseamnă muncă și exprimă de asemenea măestria dobândită prin exercițiu. Qigong înseamnă, prin urmare, lucrul cu energia.
Asadar Qigongul ne invata sa descoperim energia dinauntrul nostru, energia care suntem noi, si ne invata sa lucram cu ea pentru a o ajuta sa circule pe meridianele energetice, pentru a elimina blocajele energetice, a hrani corespunzator organele interne cu energie si pentru a restabili starea normala de sanatate a organismului. De asemenea prin Qigong ne descoperim pe noi, invatam sa avem mai mult respect pentru corpul si fiinta noastra, ne transformam si ne descoperim uneori si abilitati sau capacitati surprinzatoare.
Qigong-ul poate fi dinamic sau static (forme meditative). In Bucuresti functioneaza mai multe scoli de Qigong, unde se exerseaza atat forme dinamice cat si statice, si va voi prezenta trei dintre ele, caci la cursurile lor am fost pe o perioada suficient de lunga de timp cat sa imi fac o parere.
O precizare de inceput – spre deosebire de orientali care isi folosesc mai mult simturile, popoarele europene isi folosesc mai mult mintea in detrimentul simturilor, astfel ca la cursuri au nevoie de foarte multe explicatii teoretice din partea instructorilor. La inceput si eu apreciam mai mult instructorii care imi spuneau cum trebuie sa stea mana la milimetru si ce unghi trebuie sa faca, si cum e necesar sa misti piciorul, fara sa acord prea mare atentie asupra felului in care se simtea corpul meu in timp ce faceam miscarile respective. In timp, pe masura ce am practicat, mi-am dat seama ca cel mai bine e sa te centrezi pe interiorul tau, sa faci miscarile raportandu-te la ce simti in interior, la echilibrul pe care ti-l da miscarea, si nu la unghiul sau centimetrii distanta intre un membru si altul. Corectitudinea unei miscari se invata in timp, se simte; pentru incepatori mi se pare important sa invete sa se relaxeze, sa nu mai fie crispati ca nu le iese miscarea precum le iese instructorilor, sa lase mintea deoparte si sa-si asculte corpul si simturile.
E important sa avem rabdare cu noi, sa nu ne fortam. Qigong-ul este menit sa fie o metoda de relaxare si linistire, si nu de frustrare. Pe de alta parte e necesara si perseverenta, rezultatele nu vor veni cat ai bate din palme. Sunt multi cursanti care daca nu vad rezultate dupa 2-3 sedinte spun ca Qigong-ul nu e bun pentru ei, sau ca Maestrul nu e bun pentru ei si vor altul, si pleaca de la o scoala la alta. Sfatul meu e sa invete sa aiba rabdare, sa faca macar 2-3 luni in cadrul unei scoli, si apoi sa isi formeze o concluzie.
Si acum sa revenim la scoli:
1. Artasia – Am fost la cursurile lor pe la inceputul anului 2012; pe atunci exersarile aveau loc in sala de sport a unei scoli de langa Parcul Cismigiu. Acum toate cursurile se desfasoara fie la sediul Artasia din zona Piata Unirii – Institutul Bancar Roman, fie in zona Timpuri Noi.
Fondatorii scolii sunt Razvan Damian Daming, Carmen Alona Shuilian si Mircea Radu Terek, iar trainerii de Daoying-Qigong sunt Razvan Damian si Rodica Stanciu. Ei au participat la foarte multe stagii de pregatire cu Maestri chinezi, inclusiv cu Maestrul Yuan Xiu Gang, un calugar daoist din Muntii Wudang.
In cadrul scolii lor se preda si se exerseaza Daoyin-Qigong, “gimnastica traditionala chineza pentru sanatate si longevitate, o metoda specifica de exersare a corpului, a mintii si a spiritului, vazute ca o unitate corp-minte-spirit”. Asadar sunt forme de Qigong dinamic, ce se exerseaza fie in picioare, fie stand jos. Miscarile cuprind “intinderi, deschideri si inchideri ale corpului, aplecari, ridicari pe varfuri, contractari si relaxari succesive, automasaje ale unor zone si puncte energetice prin presare, lovire, torsionare etc.” si pot fi practicate la orice varsta.
Programul cursurilor lor si detalii despre locatii gasiti aici.
2. Qilingong – Scoala Maestrului Lin Kai Ting. Dupa mai multe luni de practica la Artasia am simtit nevoia sa incerc si altceva, alt stil, si am descoperit Federatia Nationala de Qigong din Romania. Despre Maestru puteti citi mai multe aici; se practica Qigong dinamic, in Bucuresti fiind mai multi instructori si mai multe locatii. In 2012 pentru a putea participa la exersari era nevoie sa participi la un Micro-curs de initiere, organizat de traineri federali. Acest tip de curs are o durata de 2 luni; dupa aceea puteai veni la sala si puteai practica alaturi de ceilalti, sub indrumarea instructorilor romani, iar apoi puteai participa si la cursuri mai avansate, cum ar fi Yi Jin Jing sau Brocard.
Maestrul organiza cursuri de doua ori pe an, precum si o tabara, in august-septembrie, la Sovata. Eu am avut norocul sa particip la tabara Qilingong la Sovata in 2013 fara sa fi facut in prealabil curs in Bucuresti cu Maestrul. Am inteles ca intre timp regulile au devenit mai stricte, in sensul ca acum e nevoie sa vii mult mai des la orele de practica si la cursuri pentru a te putea inscrie in tabara.
Am invatat foarte multe in acea perioada, atat de la instructorii federali (o recomand calduros pe doamna Eugenia Deaconu, care preda micro-cursul de initiere la sala de sport de la Sc. Gen nr. 5, in Piata Amzei) cat si de la Maestrul Lin Kai Ting, in tabara. Chiar si acum mai practic unele din formele dinamice invatate, de masaj, de curatare, de incarcare cu energie, sau miscari pentru sanatatea ochilor sau a anumitor organe interne, precum si celebrul Zhuang, despre care se spune ca executat corect 30 minute in fiecare zi, iti mentine o stare excelenta de sanatate.
In urma exersarilor pot sa spun ca am dobandit o si mai buna stare de sanatate si de liniste si pace interioara. Si tabara de la Sovata a fost foarte benefica, dar despre aceea voi scrie intr-un articol separat. Mi s-a parut foarte util in acea perioada blogul realizat de unul din cursanti, Qigong Spirit, cuprinde o serie de informatii utile, si chiar descrierea multor tehnici practicate la cursuri.
3. In mai 2013 am mers pentru prima oara la cursurile de Qigong sustinute de Cezar Culda in Bucuresti. La scoala sa, Fundatia Romana de Qigong, se pune accentul pe Qigong-ul static, forme meditative, dar si o forma scurta de Qigong dinamic, Meditatia Marii Iluminari a Maestrului Di Yu Ming (Jin Bodhi). In Bucuresti cursurile principale sustinute de Cezar sunt in general in numar de 3 pe an (februarie, mai, noiembrie), cate 5 zile odata, luni-vineri 18-21 (aproximativ doua ore teorie si o ora practica), si se organizeaza si o serie de sesiuni de exersare intensiva in weekenduri (vineri, sambata si duminica – mai multa practica, aproape 6 ore pe zi).
In timpul saptamanii la sala au loc si exersari de Qigong dupa meditatiile Maestrului Di Yu Ming (de ex. miercuri si sambata, instructor Dana Sfecla, la sediul din zona Calea Mosilor – Armeneasca).
In cadrul cursurilor se exerseaza atat forme energetice (curatare, aspirare de energie, plimbare energie pe meridiane) cat si Qigong-ul compasiunii – forme menite sa ne ajute sa descoperim in noi linistea, bunatatea, compasiunea, sa le extindem catre cei din jurul nostru pentru a le ajuta sa devina stabile in noi. Din punct de vedere teoretic, accentul este pus pe intelegerea legii cauza-efect, pe intelegerea cauzelor sanatatii (minte linistita, suflet impacat, suficienta energie la nivelul organelor interne), precum si pe importanta bunatatii si compasiunii, a generozitatii, a iubirii.
Pe langa aceste cursuri, este foarte importanta practica individuala; cu cat se exerseaza mai mult timp, ideal in fiecare zi, cu atat mai bune vor fi rezultatele, si starile bune se vor stabiliza in noi mai repede.
Cu ajutorul acestui tip de meditatie pot sa spun ca am reusit sa imi linistesc mintea si mai bine, sa curat sentimentele negative de ura, lipsa de iertare, invidie, rautate, intoleranta, sa inteleg legea cauza-efect si sa gasesc inauntrul meu bunatate, intelegere, rabdare si toleranta. Am simtit insa ca aceste realizari nu au loc la nivel mental (deci degeaba ma chinui mental sa fiu toleranta daca ceva ma irita profund), ci mai degraba mergand la nivelul sufletesc, curatand de acolo ceea ce e de curatat, si inaltand astfel sufletul milimetru cu milimetru, cautand sa manifesti de exemplu bunatate chiar daca poate ea nu e inca acolo, devii bun si realizezi pe parcurs ca pur si simplu sentimentele negative au disparut in acest proces.
Si Fundatia Romana de Qigong organizeaza tabere, de doua ori pe an, la Izvorul Muresului – una de iarna, in prima saptamana dupa Anul Nou, si una de vara, de doua saptamani, in iulie-august. Am participat intr-o astfel de tabara anul trecut in 2014, si mi s-a parut cu adevarat o oportunitate majora de a “arde” mai multe etape, poate echivalentul a 1-2 ani de cursuri. Si despre aceasta tabara voi da detalii intr-un articol separat.
Mai multe informatii despre cursurile lor si despre ce inseamna meditatia puteti gasi pe site-ul Fundatiei Romane de Qigong, la sectiunea Cursuri Qigong-Taijiquan 2015.
In loc de concluzie. Recomand practica Qigong-ului pentru sanatate, liniste interioara si implicit evolutie spirituala. Recomand oricare din scolile de mai sus. Fiecare are calea sa; nu e neaparata nevoie sa facem toti Qigong ca sa fim mai sanatosi sau mai buni, dar daca va simtiti atrasi de aceasta practica, daca simtiti ca rezonati cu ea, mergeti si incercati si vedeti cum vi se pare. Cum ziceam, aveti totusi putina rabdare, si cu voi si cu practica. Pentru orice transformare este nevoie de timp.
Daca aveti intrebari le puteti adresa in comentarii sau pe mail, la adresa contact [at] sagittarius [punct] com [punct] ro.